CHARMED-ONLINE.NL
JOUW MAGISCHE EN GROOTSTE BRON ALLES VOOR DE TV-SERIES 'CHARMED'!
Charmed-Online.nl

Volledige naam: Rose Arianna McGowan
Geboortedatum: 5 september 1973
Geboorteplaats: Florence, Italië

Speelt Paige Matthews in ‘Charmed’

Biografie
Jeugd
McGowan werd geboren als de tweede van uiteindelijk zes kinderen van de Frans-Amerikaanse schrijfster Terri en de uit Ierland afkomstige Amerikaanse artiest Daniel McGowan. McGowan groeide op in een omgeving waarin de sekte Children of God centraal stond. Hoewel haar moeder de cult in 1978 verliet, bleef het een grote rol in haar leven spelen.
Omdat haar vader contacten had met de Italiaanse modewereld, werd McGowan op 3-jarige leeftijd een model voor onder andere het tijdschrift Vogue Bambini. Nadat haar vader zijn echtgenote verliet voor een kindermeisje, nam haar moeder de opvoeding van de kinderen over. McGowan vertelde in een later interview dat zij echter degene was die de verantwoordelijkheid op zich nam voor haar kleinere broers en zussen. Haar ouders scheidden toen McGowan negen jaar oud was. Niet veel later verhuisde de familie naar de Verenigde Staten en werd een leven opgebouwd in Oregon.
Toen McGowan 14 jaar oud was, overtuigde een toenmalige partner van haar moeder haar dat McGowan verslaafd was aan drugs. In 1989 werd ze hiervoor naar een afkickkliniek gestuurd. Hierna vervreemdde McGowan zich van haar familie en was ze een jaar lang dakloos. Ze stapte naar de rechter en emancipeerde zich met succes van haar moeder. Hierna verhuisde ze naar Seattle om bij haar tante in te trekken. Later woonde ze bij haar vader in Montreal en bezocht ze een kunstacademie

Begin van een carrière & doorbraak
McGowan reisde in 1990 naar Los Angeles en kreeg hier een gastrol in de televisieserie True Colors. Twee jaar later volgde haar filmdebuut, met een kleine rol in de tienerfilm Encino Man (1992). Haar grote doorbraak kwam met de hoofdrol in de cultfilm The Doom Generation (1995), waarin McGowan een losgeslagen tiener speelt. McGowan vertelde dat ze de rol kreeg aangeboden toen ze via vrienden in contact kwam met regisseur Gregg Araki.
Vier maanden voordat de opnames van de film waren afgerond, kwam McGowans toenmalige vriend te overlijden. McGowan had veel moeite met het verwerken van zijn dood en vertelde in een interview dat ze zich volledig stortte op een zo goed mogelijke vertolking van haar personage in The Doom Generation. De film ging in januari 1995 in première op het Sundance Film Festival. Op dat moment studeerde McGowan nog om schoonheidsspecialiste te worden, maar verhuisde later in 1995 naar Los Angeles om een carrière te maken als actrice.
Na kleine verschijningen in de films Bio-Dome en Kiss & Tell (beiden 1996), bereikte McGowan een groter publiek met de rol van Tatum Riley in Wes Cravens horrorfilm Scream (1996). Hierna speelde ze voornamelijk in films die kleinschalig werden uitgebracht.

Relatie met Marilyn Manson
McGowan groeide in deze periode uit tot een sekssymbool en werd een terugkerend model voor het merk Bebe. Zo werd ze gekozen voor de rol van sekssymbool Clara Bow, maar het project werd al snel van de baan gehaald. In 1997 was ze een eregast bij de Sundance Film Festival, maar McGowan verliet de bijeenkomst toen haar beste vriend zelfmoord pleegde. Ze vertelde later dat veel dierbaren zijn overleden en dat dit haar sterker heeft gemaakt.
In het najaar van 1997 ontmoette McGowan de shockrocker Marilyn Manson bij de première van Gummo. McGowan had toen nog een relatie met een andere man maar beëindigde deze voor een toekomst met Manson. Ze werden verliefd en trokken al enige dagen na hun ontmoeting bij elkaar in.[10] In deze periode speelde McGowan voornamelijk kwaadaardige personages in films, waaronder als de moordende Debbie Strand in Devil in the Flesh (1998) en de gemene Courtney Alice Shayne in Jawbreaker (1999). Voor haar rol in Jawbreaker werd ze genomineerd voor een MTV Movie Award. Ze choqueerde de wereld toen ze hier met Manson opdaagde in een alles onthullende jurk. Zelf verklaarde McGowan dat ze dit deed als ode aan sekssymbool Mae West.

Op 12 februari 1999 werd bekendgemaakt dat McGowan zich had verloofd met Manson. Hierna maakte ze een aantal films die vrijwel allemaal flopten. McGowan legde uit dat ze ervan bewust was dat de meeste films niet goed waren, maar dat ze het geld nodig had en om die reden de rollen accepteerde. In januari 2001 werd bevestigd dat Manson en McGowan uit elkaar zijn gegaan. Ze waren toen al twee jaar verloofd, maar hadden nog geen trouwplannen. McGowan vertelde dat de twee verschillende levensstijlen hadden en ze niet om kon gaan met zijn drugsgebruik.

Hernieuwd succes
In het najaar van 2001 kreeg McGowan haar eerste vaste rol in een televisieserie. Ze kreeg de rol van Paige Matthews in de succesvolle serie Charmed. McGowan diende als vervanger van Shannen Doherty, die het vorige seizoen opstapte. Hoewel in eerste instantie werd gedacht dat actrices als Jennifer Love Hewitt, Jennie Garth, Fairuza Balk, Eliza Dushku, Vanessa Marcil en Lacey Chabert Doherty zouden vervangen, werd bevestigd dat McGowan deze rol ging vervullen.

McGowan speelde vijf seizoenen lang de jongste zus van Holly Marie Combs en Alyssa Milano. Ondanks de lange werkdagen, bleef McGowan in verschillende films spelen. Zo vertolkte ze de roodharige actrice/zangeres Ann-Margret in de miniserie Elvis (2005) en had ze een kleine rol in Brian De Palma’s The Black Dahlia (2006). In het laatste seizoen boden de producenten haar aan uitvoerend producent van de serie te worden. Omdat haar geen extra salaris betaald zou worden, wees McGowan dit af.
McGowan ontmoette regisseur Robert Rodriguez op het Cannes Film Festival van 2005. Hij raakte onder de indruk van haar en bood haar een auditie aan voor zijn opkomende film Planet Terror (2007). De opnames vonden plaats toen McGowan nog twee maanden verplichtingen had aan Charmed. Ze vloog heen en weer om zowel mee te kunnen werken aan Planet Terror als een contactbreuk met Charmed te vermijden. Ze vertelde in een interview dat ze in deze periode last had van uitputting en als resultaat enorm in gewicht afviel.[19] Naast het spelen in Planet Terror, kreeg McGowan ook een bijrol in Quentin Tarantino’s tegenhanger Death Proof (2007).

Controverses
De films werden gezamenlijk uitgebracht onder de titel Grindhouse. Hoewel de film niet goed aansloeg bij het publiek, kreeg McGowan meer bekendheid. Haar personage werd een stijlicoon, wegens het feit dat ze een wapen als been had. Voor de film werd uitgebracht ontstonden er al speculaties dat McGowan een affaire zou hebben met Rodriguez, die destijds al 16 jaar lang getrouwd was en een gezin was begonnen. In eerste instantie ontkenden ze alle geruchten, maar in mei 2007 werd bekendgemaakt dat ze wel degelijk een relatie hadden. In oktober 2007 volgde een verloving.
Na de release van Grindhouse merkte men op dat McGowans gezicht was veranderd. Ze gaf toe dat ze plastische chirurgie was ondergaan, maar legde uit dat ze dit uit medische redenen moest doen. Ze was in 2007 betrokken bij een auto-ongeluk, met als gevolg dat een stuk glas vast kwam te zitten in haar oog.[22] In november 2007 kreeg McGowan de vrouwelijke hoofdrol in de onafhankelijke film Fifty Dead Men Walking (2008), die in september 2008 in première ging op het Toronto Film Festival.

Nadat haar relatie met Rodriguez bekend was gemaakt, begonnen ze samen te werken aan het maken van enkele actiefilms. Vlak na de release van Grindhouse werd bekendgemaakt dat Rodriguez haar de titelrol had gegeven in de remake van Barbarella, een film uit 1968 met Jane Fonda in de hoofdrol. Daarnaast werd in juni 2008 bevestigd dat ze de hoofdrol zal spelen in Red Sonja (2009), wat ook een remake is. Om zich voor te bereiden op de rol, deed McGowan drie uur per dag aan fitness en leerde ze professioneel zwaardvechten. Ze stond er namelijk op haar eigen stunts te doen en geen stuntvrouw te hoeven gebruiken. Tevens maakten ze in mei 2008 plannen bekend te werken aan een televisieproject met de werktitel Women in Chains.

McGowan veroorzaakte in september 2008 een controverse door te vertellen dat ze hoogstwaarschijnlijk de Provisional Irish Republican Army had gesteund als ze in die periode in Ierland had gewoond. Ze werd bekritiseerd voor haar opmerkingen en haar uitspraken werden door velen als beledigend opgevat, onder wie verscheidene politici. Enkele dagen na haar opmerkingen werd bekendgemaakt dat McGowan actrice Katee Sackhoff zal vervangen in de serie Nip/Tuck. McGowan zal in vier afleveringen verschijnen in 2009. En in 2013 speelde ze een jonge Cora in de serie Once Upon a Time.

Vertraagde projecten
Al sinds 2006 gingen geruchten rond dat McGowan de rol van Ava Lord zal spelen in Sin City 2. Hiermee zou ze actrices Rachel Weisz en Angelina Jolie vervangen. Er werd echter nooit bevestigd dat McGowan gekozen was en de productie wordt al met jaren vertraagd. Een ander vertraagd project waar McGowan aan gelinkt is, is de biografische film Black Oasis (2009). In 2007 werd aangekondigd dat ze actrice Susan Cabot zal vertolken in de film, maar er zijn nochtans geen plannen om de film daadwerkelijk te maken.
McGowan zou pornoactrice Linda Lovelace vertolken in de biografische film Inferno. Hiermee versloeg ze Angelina Jolie en Meg Ryan, twee andere actrices die in onderhandeling waren om de rol te spelen. De film is nooit gemaakt, net als bijna al de film- en televisieprojecten waar McGowan aan verbonden was. De actrice legde uit dat het door de kredietcrisis lastig werd om de financiering te krijgen en dat het daardoor niet mogelijk was om de films te maken. Dit gold voor onder andere Black Oasis, Inferno en Woman in Chains.

In de regisseursstoel
Inmiddels heeft Rose haar acteercarrière grotendeels op een zijspoor gezet en richt ze zich voornamelijk op het regisseren. Zo mag ze als regisseur al enkele reclamespotjes op haar naam zetten en haar eerste korte film ‘Dawn’ kreeg lovende recensies. Begin 2015 raakte ze in opspraak door opmerkingen over een casting die gedaan zou zijn door Adam Sandler, waarbij vrouwelijk actrices gestimuleerd zouden zijn om seksistische kleding te dragen. Daarop volgend werd ze ontslagen door haar castingagent, maar Rose leek dit voornamelijk lachwekkend te vinden.

Rose heeft gezegd op te staan voor een eventuele ‘Charmed’ reunie of film :)

Films & Series
2016 The Tell-Tale Heart …. Ariel
2013-2014 Once Upon a Time (TV Series) …. Young Cora
2014 Chosen (TV Series) …. Josie Acosta
2013 Doctor Lollipop …. Dr. Coco / Red Riding Hood (stem)
2011 The Pastor’s Wife …. Mary Winkler
2011 Rosewood Lane …. Blake
2011 Conan the Barbarian …. Marique
2011 Boop …. Betty Boop
2011 Law & Order: Special Victims Unit (TV Series) …. Cassandra Davina
2010 Dead Awake …. Charlie
2010 Machete …. Boots McCoy (scenes deleted)
2009 Nip/Tuck (TV Series) …. Dr. Theodora ‘Teddy’ Rowe
2008 Fifty Dead Men Walking …. Grace
2007 Planet Terror …. Cherry Darling
2007 Death Proof …. Pam
2006 The Black Dahlia …. Saddon
2001-2006 Charmed (TV Series) …. Paige Matthews
2005 Elvis …. Ann-Margret
2003 Vacuums …. Debbie Dinsdale
2002 Biography > Clara Bow: Hollywood’s Silent Sexpot (2002) … Narrator (voice)
2002 Strange Hearts …. Moira Kennedy
2001 The Killing Yard …. Linda Borus
2001 What About Joan (TV Series) …. Maeve
2001 Monkeybone …. Miss Kitty
2000 The Last Stop …. Nancy
2000 Ready to Rumble …. Sasha
1999 God Is in the T.V. …. Jackie-O (segment “Coma White”)
1999 Sleeping Beauties …. Sno Blo
1999 Jawbreaker ….
1998 Southie …. Kathy Quinn
1998 Phantoms …. Lisa Pailey
1998 Devil in the Flesh …. Debbie Strand
1997 Seed …. Miriam
1997 Kiss & Tell …. Jasmine Hoyle
1997 Nowhere …. Val-Chick 3
1997 Lewis & Clark & George …. George
1997 Going All the Way …. Gale Ann Thayer
1996 Scream …. Tatum
1996 Bio-Dome …. Denise
1995 The Doom Generation …. Amy Blue
1992 Encino Man …. Nora
1990 True Colors (TV Series) …. Suzanne

Quotes
“I think if I had lived back in Salem, I would have been burned at the stake”

“I am going to be pretty kick ass by the time I’m thirty, and I can’t wait!!”

“You have to work to carve out your own little corner, and I’m certainly smacking my head against the wall trying to make a dent. I just hope I don’t get brain-damaged before I get there.”

“Hollywood is all about making an entrance. I don’t want to be a walking advertisement for anyone other than myself.”

“I always thought I was more satanic than Manson” (Discussing the sinister reputation of her ex-fiancé Marilyn Manson).

“I feel people have tried to stamp out what is special about me. Why should I downplay myself to make someone else more comfortable?”

“It’s my job to spread deviance to the American youth.”

“I’m a pussycat unless you do something to one of my friends. Then I’ll think of unique ways to get back at you. I’m more creative than your average bear.”

“When I lived in Europe, I was usually pretty exalted for the way I looked. I had minions who would run and get me candy…But when I moved to Oregon and entered my goth phase with spiky black hair, kids threw things at me.”

“I don’t believe in rules. I would be happy to be climbing a pyramid when I’m 70. And I know I will be.”

“I want to live in Paris. I want to learn to ice-skate and to box. I want to get a degree in Egyptology. I would like to not have to say “Like, oh my God!” in any movies. I would like to have a day go by without people screaming various obscenities about body parts. I’d like to still have Bug and Fester, my Boston terriers. I think I’d like to be with my boyfriend, except (laughs) I’m pretty commitment-shy. I’d like to please my father, who used to be in the Children of God, and do at least one more “porno” film – which is what he called The Doom Generation. I’d like to start some sort of counselling program for girls – when I was that age I was always told that I was gonna burn in hell. I would like to lose the guilt I have for compulsive spending. I would like to stop being addicted to diet hot chocolate.”

“I’m a fan of pink, I’m a fan of high-heeled shoes and I’m a fan of strange-looking dogs, so this hits all the notes for me” (At the Legally Blonde 2: Red, White & Blonde (2003) premiere).

“I don’t really care how people view me particularly. It’s not really any of my business because everyone is going to have their own opinion and if I started thinking about what everyone else thought of me, I’d go crazy.”

“I think women look better with a little more weight on them. Being super thin makes you look haggard.”

“Hollywood is all about making an entrance. I don’t want to be a walking advertisement for anyone other than myself.”

“People thought (I was wild) because of who I was with (Manson). In reality I’ve been home baking cupcakes.”

“I’ve always admitted it: I’m a man with really nice breasts – I’m so guilty of doing every single male thing. Not calling, not showing up, leaving at four in the morning.”

“I still say I can do whatever I want as long as I’m not hurting anybody else. I don’t understand why more people aren’t like that.”

“If one person starts crying, I’ll cry. If one person has no money, I’ll give them mine. If I had a bicycle growing up, I always felt incredibly guilty when I see someone sitting at the bus stop.”

“I know I am kind and I have fun and if I sat there and worried about what everybody else thought of me my brain would be very crowded.”

“I imagine, had I grown up in Belfast, I would 100 per cent have been in the IRA. My heart just broke for the cause. Violence is not to be played out daily and provide an answer to problems, but I understand it.”

Weetjes
– Deed audutitie voor de rol van Lisa Rowe in Girl, Interrupted, Angelina Jolie kreeg de rol.
– Kreeg de rol van Amy Blue in The Doom Generation nadat Jordan Ladd zicht terugtrok.
– Verbrak haar relatie met Marilyn Manson door de rock and roll lifestyle met drugs waarmee hij bezig was. Ze gaf toe dat ook drugs een grote rol in haar leven speelde toen. Ze had met hem een relatie van 1998 tot 2001
– Heft de tatoeage van de vrouw op haar rechter schouder laten verwijderen.
– Ze houd van breien, tuinieren, schoenen en het verzamelen van Marlene Dietrich memorabilia.
– Heeft twee Boston terriërs genaamd Bug en Fester, Ze vernoemde haar hond Fester naar de oom uit The Addams Family
– Bekeek de film Watched Viva Las Vegas (1964) meerdere malen als voorbereiding op haar ol van Ann-Margret in de miniseries Elvis
– Brak haar linker voet nadat ze deze verwonde aan een stenen deurpost in april 2008.
– Was verloofd met regisseur Robert Rodriguez van 2006 tot 2009.
– Gaat nog steeds naar concerten van haar ex Marilyn Manson: “What can I say? I’m a groupie but without the sex”.
– Haar moeder Terri was een schrijver en werkt nu voor Microsoft. Haar vader Daniel is een kunstenaar. Haar ouders scheidde toen ze 10 jaar was waarna ze korte tijd bij haar oma ging wonen. Rose heeft twee broers, twee zussen en twee halfbroers of zussen.
– Haar favoriete Charmed aflevering was 7×08 Charmed Noir, door de jaren 40 setting van de aflevering.
– Ze is een grote fan van Elizabeth Taylor.
– Is goed bevriend met Julie Benz en Rebecca Gayheart.
– Ging op haar 15 al op haarzelf wonen, en onderhield haarzelf met verschillende banen, waardoor moest liegen over haar leeftijd. En uiteindelijk tijdelijk op straat kwam te staan, later ging ze naar de art and beauty school voordat ze naar Los Angeles verhuisde waar ze regisseur Gregg Araki gespot werd bij en fitnesscentrum.
– Ze verfde haar haren blond voor de rol in de film Scream, ook deed ze al haar stunts zelf in de film.
Je kan haar horen zingen in BT’s lied”Superfabulous”
– Kreeg tot seizoen 6 van ‘Charmed’ zo’n $55,000 per aflevering, de laatste 2 seizoenen was het verhoogd naar $102,000 per aflevering.
– Leerde pas vanaf haar tiende engels te spreken, toen ze met haar familie naar Amerika verhuisde..
– Haar vader is van Ierse afkomst, haar moeder van Franse afkomst.
– Zou te zien zijn in de remake van de film ‘Red Sonja’ als de hoofdpersonage, ondanks dat promotiemateriaal voor de film in 2008 verscheen, is de film nooit uitgekomen.
– Ze trouwde op 12 oktober 2013 met haar vriend van een jaar Davey Detail na een verloving van 3 maanden.

Twitteraccount


Terug